eBay dla firm

20 lat polskich przedsiębiorców na eBay, czyli jak platforma wspiera biznes w Polsce

• Europejscy sprzedawcy najdłużej operujący na eBay w 2016 r. osiągnęli łączną sprzedaż w wysokości ponad 350 milionów euro
  • 4263 – liczba komercyjnych sprzedawców w Europie, którzy wciąż operują za pośrednictwem platformy od samego jej początku
  • Listopad, grudzień, styczeń – największa liczba wciąż aktywnych start-upów dołączyła do platformy w miesiącach zimowych

Potencjał eksportowy siłą eBay:

• Ponad 33% – odsetek polskich przedsiębiorców, którzy rozsyłają swoje produkty na 4 lub więcej kontynentów
  • Najważniejsze rynki zbytu dla Polski – Niemcy, Wielka Brytania, Stany Zjednoczone, Francja
  • Najczęściej eksportowane dobra przez Polaków – części motoryzacyjne, meble i artykuły wyposażenia wnętrz, produkty typu hand-made

Jesienią br. świętujemy 20 lat polskich przedsiębiorców na eBay. Zaledwie 3 lata po uruchomieniu platformy oraz 8 lat przed pojawieniem się polskiej odsłony serwisu swój sklep internetowy zarejestrował pierwszy Polski sprzedawca. Od tamtej pory platforma dużo się zmieniła oraz wprowadziła szereg udogodnień dla przedsiębiorców. Dziś, jak wynika z wewnętrznych danych eBay, polscy sprzedawcy mają możliwość dotarcia do 175 milionów kupujących na całym świecie oraz eksportują swoje produkty średnio aż do 28 krajów, w czym zdecydowanie przebijają Niemców wysyłających średnio do 14 państw.

– Jesteśmy dumni, że możemy łączyć sprzedawców na całym świecie i obserwować, jak we współpracy z eBay rozwijają swój biznes. Chcemy realnie wspierać przedsiębiorców, dlatego do ich dyspozycji oddajemy kolejne udogodnienia. Sukces naszych sprzedawców jest i zawsze był największym sukcesem całej firmymówi Małgorzata Gliszczyńska, dyrektor zarządzająca na Polskę i Europę Centralną w eBay.

Poznaj historie sukcesu jednych z naszych najbardziej doświadczonych sprzedawców

Jeszcze kilka lat temu pan Piotr pracował jako pielęgniarz, jednak myśl o własnym biznesie nie dawała mu spokoju.

Dziś PELA Coins to dobrze znana firma wśród kolekcjonerów z całego świata. Zdobione monety pana Piotra trafiają na sześć kontynentów, a sprzedaż międzynarodowa stanowi aż 97% sprzedaży ogółem. Najcenniejsza moneta, którą sprzedał Piotr, była wykonana z czystego złota, zdobiona 68 diamentami, a jej cena osiągnęła …500 000 złotych!

- Cieszę się, że odkryłem swój własny sposób na biznes, który w rezultacie okazał się też moją pasją i pozwolił mi na powrót do miasta, w którym się wychowałem. eBay pozwolił mi rozwinąć skrzydła i zdobyć tysiące międzynarodowych klientów – mówi Piotr Pela.

Grażyna Kempa wraz z synami Michałem i Szymonem prowadzi profesjonalną sprzedaż akcesoriów samochodowych.

Dzisiaj firma carbody_design ma ponad 24 000 aktywnych aukcji na eBay i aż 70% produktów trafia na rynek zagraniczny, głównie do Wielkiej Brytanii, Niemiec i Francji. Pani Grażyna wraz z synami snuje również plany wyjścia ze swoją ofertą poza Europę. Firma ma swój własny sklep internetowy i zespół dedykowany do wielojęzycznej obsługi klienta.

- Nie mam wątpliwości, że kluczem do sukcesu naszego biznesu była inwestycja w e-commerce. Oparliśmy nasz model biznesowy na sprzedaży internetowej i dzisiaj widzimy, że była to trafiona decyzja. Mogę powiedzieć, że byliśmy prekursorami sprzedaży w przypadku wybranych akcesoriów samochodowych w Polsce i w odpowiednim momencie dostrzegliśmy potencjał tej branży – mówi Grażyna Kempa, prezes zarządu Motos.pl / carbody_design.

Więcej historii naszych sprzedawców:

Udogodnienia dla polskich przedsiębiorców

Do tej pory platforma ogłosiła szereg nowych funkcjonalności dla sprzedawców w Polsce w ramach rozwoju portalu. Najnowsze usprawnienia to wersja mobilna platformy w języku polskim, szybsze dostawy z Chin dzięki usłudze SpeedPAK oraz wsparcie sprzedaży poprzez możliwość przystąpienia do programu partnerskiego opartego o mechanikę marketingu afiliacyjnego. Wśród innych funkcjonalności znalazło się m.in. zniesienie opłaty za wystawienie przedmiotów na eBay.pl czy umożliwienie udziału w programie „Okazje”, który pozwala na wystawianie limitowanych ofert z darmową dostawą objętych rabatami od 20 do nawet 90 procent. W grudniu zeszłego roku eBay rozpoczął współpracę z Shoplo, czyli platformą, na której sprzedawcy mogą koordynować sprzedaż w wielu kanałach jednocześnie, a w styczniu br. uruchomił tzw. „Strefę sprzedawcy”.

eBay Inc. to globalny lider w handlu, udostępniający platformy Marketplace, StubHub i Classifieds. Wspólnie łączymy miliony kupujących i sprzedających na całym świecie, dając im więcej możliwości i tworząc nowe okazje dzięki koncepcji Connected Commerce. Firma powstała w 1995 roku w San Jose w Kalifornii. eBay to jedna z największych i najaktywniejszych platform sprzedażowych, na której kupujący mogą znaleźć unikalne produkty o doskonałym stosunku ceny do jakości. W 2017 r. sprzedaż przez eBay osiągnęła wartość 88,4 miliarda dolarów brutto.

Śledź eBay na: