Innowacje i technologie

eBay świętuje 10 lat aplikacji mobilnej

• 2008 – Aplikacja eBay była jedną z pierwszych zaprezentowanych przez Steve'a Jobsa na konferencji deweloperów Apple w 2008 roku.
  • 402 milionów – Aż tyle razy pobrano aplikację mobilną eBay od początku jej wprowadzenia.
  • 62% – Procent transakcji dokonanych na stronach eBay za wykorzystaniem urządzeń mobilnych.
  • 189 tys. zł – Najdroższy przedmiot zakupiony przez Polaka przez aplikację eBay to zestaw obiektywów Zeiss Super Speed MK3 Arriflex do aparatu fotograficznego.
  • 22:00Polacy to nocne marki! Szczyt aktywności zakupowej Polaków na eBay przypada między 22.00 a 23.00.
  • 9 – Liczba języków, w których dostępna jest aplikacja eBay.

Dziś już nie sposób wyobrazić sobie świat bez smartfonów oraz kilkunastu zainstalowanych aplikacji ułatwiających codzienność. Trudno uwierzyć, że dopiero 10 lat temu pojawił się pierwszy iPhone i wraz z nim pierwszy sklep z aplikacjami. Na tym polu eBay okazał się jednym z pionierów, a jego aplikacja, zaledwie sześć dni po utworzeniu App Store w 2008 roku, znalazła się wśród pierwszych 500 dostępnych. Aplikacja tak bardzo spodobała się Steve'owi Jobsowi, że zaprosił eBay'a do zaprezentowania jej na żywo podczas inauguracji dla programistów Apple. Od tamtej pory świat dynamicznie się zmieniał, a wraz z nim wygląd oraz rozwiązania stosowane w aplikacji eBay.

Obecnie aplikacja zawiera różne udogodnienia dla klientów i jest wyposażona w rozwiązania z zakresu uczenia maszynowego oraz sztucznej inteligencji, które pomagają dostosować wyniki wyszukiwania do indywidualnych zainteresowań. Ma także dostępną zakładkę „Okazje”, która umożliwia znalezienie konkretnych przedmiotów przecenionych od 20 do nawet 90 procent. Co ciekawe, w ramach programu obowiązuje w pełni darmowa i szybka przesyłka – nie tylko w przypadku produktów pochodzących z Europy, ale również Azji. Od niedawna zakładka zawiera także sekcję „Wszystko za mniej niż 10 zł”, dzięki której można wyszukiwać tańsze produkty według wybranych kategorii.

Zwyczaje Polaków na eBay

W porównaniu z Niemcami i Brytyjczykami, którzy przeszukują platformę między 21.00 a 22.00, Polacy to typ nocnej sowy. Ich poszukiwania plasują się między 22.00 a 23.00. Nie dorównują jednak Hiszpanom, którzy najaktywniej robią zakupy w aplikacji na chwilę przed północą. Jak wynika z danych eBay, w Polsce szukamy okazji i podejmujemy decyzje zakupowe najczęściej w dzień wolny od pracy, czyli w niedzielę. Kategoriami produktowymi, które interesują nas najbardziej, gdy wyszukujemy poprzez urządzenia mobilne, są kolejno moda, artykuły kolekcjonerskie i elektronika.

Rok 2017 był przełomowy dla polskich użytkowników eBay korzystających z urządzeń mobilnych. Liczba licytacji wzrosła o ponad 100% i była 8 razy większa niż w 2012. Ponadto Polacy zrobili dwa razy więcej zakupów w porównaniu do 2016 roku i prawie 16 razy więcej w stosunku do 2012. Dziś, polscy użytkownicy korzystają z aplikacji eBay średnio 8 minut każdego dnia.

eBay Inc. to globalny lider w handlu, udostępniający platformy Marketplace, StubHub i Classifieds. Wspólnie łączymy miliony kupujących i sprzedających na całym świecie, dając im więcej możliwości i tworząc nowe okazje dzięki koncepcji Connected Commerce. Firma powstała w 1995 roku w San Jose w Kalifornii. eBay to jedna z największych i najaktywniejszych platform sprzedażowych, na której kupujący mogą znaleźć unikalne produkty o doskonałym stosunku ceny do jakości. W 2017 r. sprzedaż przez eBay osiągnęła wartość 88,4 miliarda dolarów brutto.

Kontakt dla mediów:

Paulina Deryło