E-commerce

eBay wprowadza w Polsce „Okazje”, czyli oferty z całego świata w obniżonych cenach z darmową dostawą

Warszawa, 23.11.2017 r. – W przeddzień Czarnego Piątku eBay uruchamia na polskim rynku program „Okazje”, w ramach którego limitowane oferty z darmową dostawą objęte będą rabatami od 20 do nawet 90 procent. Program z sukcesem funkcjonuje już na wielu innych rynkach, m.in. w Wielkiej Brytanii, Niemczech, USA, Francji, czy Hiszpanii, a od dziś dostępny jest również w Polsce.

Świadomość na temat specjalnych promocji w handlu podczas Black Friday czy Cyber Monday jest w Polsce bardzo wysoka – aż 75% z nas kojarzy oba te terminy. Co więcej, jak wynika z najnowszego badania przeprowadzonego przez Kantar TNS, właśnie w tych dniach na zakupy planujemy wydać w tym roku wydać średnio 330 zł. Odpowiedzią eBay na tegoroczne święto handlu online jest wprowadzenie na stałe programu „Okazje”. Na czym będzie polegał i przede wszystkim co na jego wprowadzeniu zyskają polscy kupujący?

Darmowa i szybka dostawa, również z Chin

Zakładka „Okazje” na eBay.pl skupia przedmioty m.in. z takich działów, jak elektronika, moda, czy dom i ogród. Jak to działa w praktyce? Sprzedawcy wystawiający przedmioty w ramach programu „Okazje” obniżają cenę dla konkretnej liczby produktów i wystawiają je na sprzedaż do wyczerpania zapasów. Warunkiem obowiązkowym dla wszystkich produktów, które podlegają „Okazjom” na eBay, jest w pełni darmowa i szybka przesyłka – nie tylko w przypadku produktów pochodzących z Europy, ale również Azji. Dostawa zamówionego produktu następuje najpóźniej w ciągu kilku dni i jest to możliwe dzięki współpracy eBay przede wszystkim ze sprzedawcami, którzy posiadają swoje magazyny na terenie Europy. Kupujący nie muszą się też martwić o to, czy sprzedawca jest wiarygodny – eBay do programu dopuszcza wyłącznie tych sprzedawców, którzy mają ponad 98% pozytywnych komentarzy.

eBay wprowadza w Polsce program Okazje

– Tania i szybka wysyłka zamówionych przedmiotów ma bardzo duże znaczenie dla polskich kupujących. Jak pokazują badania, ponad 80% Polaków podczas zakupów online wybiera najtańszą opcję dostawy. My idziemy o krok dalej i w ramach programu „Okazje” oferujemy przesyłkę bez żadnych dodatkowych opłat – mówi Małgorzata Gliszczyńska, dyrektor zarządzająca na Polskę i Europę Centralną w eBay.

Nowa szansa dla polskich sprzedawców

Do programu mogą również dołączyć polscy sprzedawcy, którzy w ten sposób będą chcieli zdobyć więcej międzynarodowych klientów. Na eBay.pl wystawianie przedmiotów jest darmowe, a udział w programie „Okazje” objęty jest niewielką prowizją w wysokości 1,7%.

– Program „Okazje” to szansa dla polskich sprzedawców na przyciągnięcie uwagi kupujących zarówno z kraju poprzez eBay.pl, jak i zza granicy poprzez międzynarodowe wersje naszej platformy. Sprzedawcy wystawiając konkretne przedmioty w ramach „Okazji” zachęcają kupujących do sprawdzenia pozostałych produktów ze swojej oferty, co w rezultacie może się przełożyć na zwiększony ruch w ich sklepie – dodaje Małgorzata Gliszczyńska

To już kolejne ułatwienie ze strony eBay w kierunku polskich sprzedawców w tym roku. W październiku eBay udostępnił polskim sprzedawcom narzędzie „eBaymag” służące do wystawiania aukcji na rynkach międzynarodowych.

Źródła: Badanie Kantar TNS na zlecenie eBay przeprowadzone w dniach 12-16 października 2017 r. na próbie 1020 osób w wieku 16-54 lata oraz Kantar Millward Brown na zlecenie eBay z dn. 17 lipca 2017 r.

eBay Inc. to globalny lider w handlu, udostępniający platformy Marketplace, StubHub i Classifieds. Wspólnie łączymy miliony kupujących i sprzedających na całym świecie, dając im więcej możliwości i tworząc nowe okazje dzięki koncepcji Connected Commerce. Firma powstała w 1995 roku w San Jose w Kalifornii. eBay to jedna z największych i najaktywniejszych platform sprzedażowych, na której kupujący mogą znaleźć unikalne produkty o doskonałym stosunku ceny do jakości. W 2016 r. sprzedaż przez eBay osiągnęła wartość 84 miliardów dolarów brutto.

Dane za III kwartał 2017 r. Więcej: eBay press room

Kontakt dla mediów: