Trendy i statystyki

To mężczyźni częściej wybierają żywe choinki, czyli jak Polacy dekorują dom przed Bożym Narodzeniem

Warszawa, 21 listopada 2018 r. – Jak pokazują wyniki internetowego badania Kantar TNS1 przeprowadzonego na zlecenie eBay, 89% Polaków planuje udekorować swój dom na Święta Bożego Narodzenia, a 70% spośród nich – zakupić nowe ozdoby świąteczne. Najczęściej wybierane elementy dekoracyjne to choinki (79%) i światełka (48%). Chociaż ogólnie to sztuczne drzewka są bardziej popularne, wśród mężczyzn wygrywają te żywe. Święta bez choinki deklaruje 21% Polaków.

Badanie internetowe przeprowadzone przez Kantar TNS pokazuje, że dla znakomitej większości Polaków wystrój domu jest kluczową częścią podczas okresu Bożego Narodzenia. Najbardziej popularne w tworzeniu świątecznej atmosfery są choinki i światełka, a liczba zwolenników żywych choinek (39% badanych) ustępuje liczbie wielbicieli tych sztucznych (44%). Co ciekawe, to właśnie mężczyźni częściej decydują się na żywe drzewka (42%), a te sztuczne są wybierane raczej przez kobiety (52%). Najwięcej zwolenników sztucznych drzewek znajdziemy w centralnej części Polski (51%). Z kolei mieszkańcy północy i północnego-wschodu kraju wolą te prawdziwe (45%). W swoim przywiązaniu do żywych choinek, Polacy wyróżniają się na tle innych krajów objętych badaniem: we Francji, Włoszech i Hiszpanii drzewka z lasu wybiera odpowiednio tylko 27, 8 i 7 procent badanych.

Pracownia badawcza Kantar TNS zapytała Polaków również o wydatki na ozdoby świąteczne. Prawie jedna czwarta respondentów planuje przeznaczyć mniej niż 80 zł, a wydatki w przedziale 81-200 zł deklaruje 29% mieszkańców naszego kraju.

– Polacy postrzegają świąteczny wystrój swoich domów, jako bardzo ważną część atmosfery Świąt Bożego Narodzenia. Podczas tego okresu planują zakup produktów służących do podkreślenia wyjątkowej atmosfery i wybierają zakupy online. Dla wszystkich poszukiwaczy oryginalnych ozdób w atrakcyjnej cenie, platforma eBay.pl przygotowała specjalną ofertę produktów poniżej 49 złotych z darmową dostawą do Polski – mówi Małgorzata Gliszczyńska, dyrektor zarządzająca na Polskę i Europę Centralną w eBay.

Specjalna oferta świąteczna

W okresie przedświątecznym konsumenci zwracają szczególną uwagę na ceny produktów. To właśnie z myślą o nich, eBay.pl udostępnił specjalną sekcję „Świąteczny dom za mniej niż 49 zł” z darmową dostawą obowiązującą w programie „Super okazje”. Kupujący znajdą tam dedykowany wybór produktów, czyli ozdoby do dekoracji, które przy niewielkim obciążeniu portfela zapewnią atrakcyjny wygląd świątecznego stołu jak i wnętrza całego domu.

Najpopularniejsze produkty świąteczne za mniej niż 49 zł na eBay.pl 2:

Badanie online przeprowadzone przez Kantar TNS na zlecenie eBay w dniach 11-15 października 2018 r. na próbie 1034 Polaków w wieku od 16 do 54 lat.

2 Liczba produktów ograniczona

eBay Inc. to globalny lider w handlu, udostępniający platformy Marketplace, StubHub i Classifieds. Wspólnie łączymy miliony kupujących i sprzedających na całym świecie, dając im więcej możliwości i tworząc nowe okazje dzięki koncepcji Connected Commerce. Firma powstała w 1995 roku w San Jose w Kalifornii. eBay to jedna z największych i najaktywniejszych platform sprzedażowych, na której kupujący mogą znaleźć unikalne produkty o doskonałym stosunku ceny do jakości. W 2017 r. sprzedaż przez eBay osiągnęła wartość 88,4 miliarda dolarów brutto.

Śledź eBay na: